Proizvodnja crnog ulja

Bundevske koštice za proizvodnju ulja Buča (lat. Cucubita pepo) poznata je vec 3700 godina. Od sorti naizastupljenije su Gleisdorfska golica, Stajerska golica i sorta Wies.Nihova je upotreba razlicita.U prvom redu kostice sijemo radi sjemena, koje sadri 45 - 52% izvrsnog ulja. U zadnje vrijeme otkriveno je da ulje ima i zdravstvenu vrijednost (hipertrofija prostate i hormonalne regulacije). Uporabnu vrijednost ima i meso buča kao svježe ili silirano za ishranu stoke. Buče su biljke toplih krajeva zato je njihov rast i razvoj potrebno mnoge topline, svjetlosti i vlažnosti tla. Buče su vrlo osjetljive na niske temperature tako da vec kod 6-7°C prestaju rasti, a kod temperature od - 1°C dolazi do propadanja.

Otporne su na sušu, jer im glavno korjenje raste duboko u tlu, a sekundarno korjenje je dobro razvijeno. Sjetva sjemena kostica bila bi najbolja kada je temperatura tla izmedu 12 - 15°C, a to je negdje od 25.04 - 10.05. Da bi dobili visoki postotak ulja, plodovi moraju biti potpuno zreli, kako bi se u niima razvilo s masnocom dobro popunjeno sjeme.Kod zrelih buca sjeme je čvrsto i lako se odvaja od mesa. U toj fazi listovi su crveni. Berbu mozemo obaviti ručno ili strojno. Pri strojnoj berbi potrebno je sjeme oprati s velikom kolicinom vode pod niskim pritiskom kako ne bi ostetili zelenu povrsinu sjemenki.

Sjeme sušimo na temperaturi 40 - 60°C do konaène vlage 8 - 10%. Ako se pridrzavamo svih uputa, rod sjemena moze biti izmedu 1000 - 1200 kg/ha, a iz 1000 kg bučinih sjemenki (pri vlagi 9%) ocekujemo 450 - 500 litara distog bucinog ulja.

Kulturno i zdravstveno bogatstvo

Osim nutritivne i zdravstvene vrijednosti, ulje buče ima i značajnu ulogu u kulinarskom svijetu. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj aromi i okusu, široko se koristi u pripremi raznovrsnih jela, od salata do desertnih kreacija. Također, ulje buče prepoznato je kao vrijedan sastojak u proizvodnji prirodne kozmetike, posebice zbog visokog udjela vitamina E, koji je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima i sposobnosti zaštite kože.S obzirom na sve veću popularnost zdravog načina života, ulje buče doživljava renesansu kao superhrana. Sadrži esencijalne masne kiseline, koje su ključne za održavanje zdravlja srca i krvnih žila. Pored toga, istraživanja su pokazala da redovita konzumacija ulja buče može pridonijeti smanjenju razine lošeg kolesterola u krvi, što ga čini izuzetno vrijednim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

U poljoprivredi, uzgoj buča i proizvodnja ulja iz bučinih sjemenki također doprinose održivom razvoju. Buče se mogu uzgajati na manje plodnim tlima, čime se smanjuje potreba za intenzivnom uporabom gnojiva i pesticida. Također, kao biljke koje dobro podnose sušu, buče mogu biti ključne u poljoprivredi područja s manjkom vode.Naposljetku, ulje buče igra važnu ulogu u lokalnoj ekonomiji i očuvanju tradicije. Mnoga malena obiteljska gospodarstva i kooperative fokusiraju se na proizvodnju ulja buče, čime se očuvaju tradicionalne metode proizvodnje i potiče lokalna ekonomija. Kroz promicanje autohtonih proizvoda, kao što je ulje buče, podupire se očuvanje kulturne baštine i identiteta regija u kojima se buče uzgajaju.

Pogledajte ponudu
proizvoda

Pogledajte ponudu